Mijn naam is Bond. Vakbond.

De generatiewissel is volop aan de gang bij de Belgische Spoorwegen. Dat merken we ook binnen de vakbond. Militanten gaan met pensioen en genieten van hun welverdiend definitief verlof.

De vakbond blijft net als de spoorwegen verder draaien. Elke generatie verdient een sterke syndicale vertegenwoordiging. Het statuut binnen de Belgische Spoorwegen is immers het werk van vele generaties syndicale arbeid. Het werk is echter nooit voltooid en wordt meer dan ooit bedreigd door een neoliberale politiek. De Britse vakbonden weten er alles van. Ook onze federale en Vlaamse regering hanteren de Thatcher-cruisecontrol.

Verwacht meer

Er wordt al te gauw gezegd dat de jonge generatie geen sociale voeling heeft en niet wakker ligt van vakbondswerking, laat staan maatschappelijk bekommerd is.
Wel, ACOD Spoor gaat de uitdaging aan om dit te weerleggen! We zien in onze syndicale gewesten meer en meer jonge spoorwegmannen én –vrouwen zich sociaal en syndicaal profileren. Er is dus wel degelijk een sociale bekommernis binnen de jongere generatie. Jongeren weten hoe moeilijk het is gezin en werk te combineren of überhaupt een volwaardige job te vinden tussen de interims en flexi-jobs.
De jongere generatie verwacht terecht meer van de dagelijkse arbeid. Ze willen een uitdagende job met toekomstperspectieven en eentje die een persoonlijke voldoening garandeert. De Belgische Spoorwegen bieden dergelijke uitdagingen aan. De vakbond zorgt voor het behoud van de sociale rechten, gelijke kansen op de werkvloer, professionele doorstroming én – wat te vaak vergeten wordt – werkzekerheid, ook wanneer je tegenslag kent.

Samen sterk

Daarom roepen we de jongere generatie op om de sociale strijd mee aan te voeren in een mondiale wereld waar individuele winsthonger ‘bon ton’ is geworden en werknemers tegen elkaar worden opgezet. Als vakbond zorgen we voor een syndicale opleiding en ondersteuning op de werkvloer. Bij ons geen pampers of bokshandschoenen, wel een syndicale mondigheid met argumenten en een verbeten doorzettingsvermogen.
Ben je verontwaardigd over het opkomend sociaal onrecht? Is je collega belangrijker dan ‘eigen persoontje eerst’? Zijn openbare diensten waardevoller dan de zoveelste bedrijfswagen die van de klimaatopwarming mee een gevaar maakt voor je (klein)kinderen? Zijn diversiteit en gendergelijkheid geen loze begrippen? Ben je fier op de Belgische Spoorwegen? Besef je dat betaalde vakantiedagen, vakantiegeld, premies en een maximale arbeidsveiligheid géén cadeaus zijn van de Sint of de kerstman, maar het resultaat zijn van syndicaal werk? Ja? Eén adres: je gewestelijke secretaris van ACOD Spoor. Hij ontvangt je met veel enthousiasme.
Een job is geen statussymbool, het is een basisbehoefte. Jongeren én ouderen weten waarom. Dat maakt onze vakbond sterk van generatie op generatie. Het sociale spoor, dat zijn wij allemaal!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s