ETF: goedkeuring 4de spoorwegpakket is spijtige zaak

In december heeft het Europees parlement in plenaire zitting de politieke pijler van het 4de spoorwegpakket nipt goedgekeurd. ETF (European Transport Workers’ Federation) ziet dit als een gevaarlijke uitnodiging tot meer sociale dumping in de Europese spoordiensten.

“ETF keurt de eindstemming van het Europees parlement af. Deze stemming veroordeelt niet alleen de toekomst van het openbare spoorvervoer, maar zet ook een stap verder in de richting van de ontbinding van het Europese sociale model”, aldus Sabine Trier, adjunct-secretaris generaal van ETF.

ETF blijft zich inzetten voor een betere en solide bescherming van het spoorwegpersoneel en een kwalitatieve dienstverlening aan de spoorreizigers.

“Vastberaden blijven we druk uitoefenen op de politici die deze beslissingen nemen. We mobiliseren onze leden om deze sociale dumpingpraktijken te bestrijden en ijveren voor een sociaal Europa”, zegt Guy Grievelding, voorzitter van de afdeling spoor van ETF.

De kleine meerderheid bij de stemming in plenaire zitting – met slechts een verschil van 24 stemmen en 23 onthoudingen – toont duidelijk aan hoe deze regelgeving verdeeldheid zaait onder de lidstaten en de verschillende politieke strekkingen. De liberalisering van het nationale reizigersvervoer per spoor is omstreden. Het is van groot belang dat in Europa een zo duurzaam mogelijke vervoersbeleid wordt ontwikkeld met oog voor de voornaamste aandeelhouders: reizigers en spoorwegpersoneel.

De goedgekeurde geamendeerde regelgeving biedt geen kwalitatievere openbare dienstverlening per spoor en is evenmin een bescherming voor het personeel in het raam van de aanbestedingen. ETF pleit voor eerlijke concurrentie, met kwalitatieve criteria en meer werkzekerheid, in plaats van een achteruitgang op het vlak van de arbeidsvoorwaarden. Europa heeft het juiste spoor nog steeds niet gevonden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s