Uw spiegel van de dag

Agressie. Containerbegrip en een hedendaags fenomeen. Symptomen van een samenleving onderworpen aan de haast en de waan van de dag. Ook sommige aangeboden “oplossingen” zijn helaas een product ervan.

De verruwing van de maatschappij als resultaat van een spoorloze neoliberale doctrine die zich heeft doorgedrongen in ons collectief denkvermogen. Het wordt tijd dat we met z’n allen eens in de spiegel kijken. Onthaasten is de boodschap. Niet morgen. Nu!

Openbaar vervoer fungeert als een gevoelsbarometer van de samenleving met de eerste lijn personeelsleden als dienstdoende sociologen en antropologen, echter zonder academische titel. Bespuugd worden, beledigd worden, bedreigd worden, fysiek aangevallen worden, niet begrepen worden. Nergens met je frustraties terecht kunnen. Zo begaan met de kwaliteit van het openbaar vervoer, met de klanten, zo ondergewaardeerd door een bepaalde generatie van beleidsmensen die het openbaar vervoer haar sociale functie heeft ontnomen. Beroepsfierheid als een devaluerend aandeel in een kapitalistisch absurdisme.

Minder eerstelijnspersoneelsleden, minder sociale controle. Besparen heet dat dan. Om later nog meer veiligheidspersoneel aan te trekken en dagelijks de opgelopen schade van een dergelijk beleid – vandalisme, arbeidsongevallen en verdoken absenteïsme ten gevolge agressie – met publieke gelden af te betalen. Quick thinking, slowly realizing.

Het openbaar vervoer is een voorbeeld van de drang naar een economische vrije marktideaal. De toestand van de energierijke nutsbedrijven van vandaag, is het toekomstbeeld van het openbaar vervoer van morgen. De vrije markt als bewaker van een gesloten en verdeelde samenleving.

Openbaar vervoer betekent investeren in mensen: klanten en dienstverlenende personeelsleden. Het aantrekken van nog meer politiemensen en veiligheidspersoneel is zinloos. Er moeten extra personeelsleden aangeworven worden, die de sociale controle verzekeren door het controleren van de vervoerbewijzen, het bewaken van de kwaliteit van de dienstverlening en het comfort van het transportmiddel. Ontzeg nozems, met of zonder driedelig maatpak, een eigen broedplaats. Herstel het positief gezag van de controleur.

Controle is dienstverlening. De controleur is immers meer aanspreekbaar dan een veiligheidsbediende of politieman. Multifunctioneel. Preventie.

Zorg voor een justitie die haar plicht opneemt vanuit een realistische referentiekader. Persoonlijk vervoer met een Audi 8 in een residentiële wijk is geen ideaal referentiekader. Maximaal de wet toepassen, minimaal seponeren. Repressie.

Ondersteun onze rechtgeaarde politieagenten met voldoende mankracht en logistiek. Waardeer hun werk en behoed hen van frustratie en teleurstelling. Een rechtvaardige en kordate Vrouwe Justitia als patrones van de politie.

Laat mensen van de werkvloer scholen bezoeken en de problematiek van ongepast gedrag op de lessenaar werpen. Confronteer betrokken jongeren met hun gedrag en de slachtoffers ervan. Werf ze vervolgens aan als toekomstige collega’s.

Sensibiliseer de samenleving in groepsverantwoordelijkheid. Persoonlijke responsabilisering in het omgaan met medemensen. Respect en hoffelijkheid. Volwassenen moeten kinderen – en zichzelf – het besef bijbrengen dat sociaal kapitalisme rendeert en ongeduldig kapitalisme stagneert. Leer kinderen dat elke job een meerwaarde heeft in de samenleving. Vermijd statusdrang. Vermijd statusangst. Kinderen moeten zich samen verplaatsen met het openbaar vervoer zodat ze als mogelijke beleidsmensen van de toekomst het belang ervan (h)erkennen en bewaren. Geef het voorbeeld als ouder. Beschouw uw persoonlijke levensloop als een kunstvorm. Beschouw de samenleving als een museum van het positivisme.

Roei de kiemen van sociale ongelijkheid uit. Behoud het recht op toegankelijk onderwijs voor iedereen en de waarde van een rechtvaardige sociale zekerheid. Pak de fraudeurs aan. Allemaal, zowel de fiscale als de sociale. En de zwartrijders.

Het openbaar vervoer is een kapstok van de democratie. Hang uw engagement als burger aan die kapstok en stap die bus op met een glimlach en een vervoerbewijs. En kijk de buschauffeur, de controleur en de medereizigers met openheid aan.

Want zij zijn uw spiegel van de dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s